Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Будва: Прослава државног уједињења Боке и Црне Горе са Србијом (видео)

Том приликом обратио се први председник Црне Горе од увођења вишепартијског система и некадашњи савезни премијер Момир Булатовић, који је рекао да 7. новембар представља велики датум црногорске прошлости.

"Пре четири године, када смо обележавали почетак Великог рата, присетили смо се да је тада моћно Аустро-угарско царство војно напало малу и исцрпљену Србију. Циљ није био да је победи и освоји. Поклич је био ''Србија мора умрети''. Исто се односило и на Црну Гору, мада није било речено. У историји модерног ратовања тешко је наћи сличан пример објаве рата. Срби нису били добри ни као робови, већ само мртви", рекао је Булатовић, преноси црногорски сајт "Ин4с".

Он је указао и на огромне жртве које је однео Први светски рат.

"Често замишљам Србију у којој су оних 1.300 каплара остали живи, изродили децу и радовали се унуцима. И Црну Гору из које Аустро-угари нису интернирали у Мађарску цвет наших мушких глава, којима се никада није сазнало ни броја, ни стрва. Камо лепе те среће. Све те жртве заслужују поштовање и захвалнот. Шта год ми тренутно мислили, оне су уграђене у наш животни код. Оне нам доносе исконски страх од људске глупости и одвратне себичности. Оне треба да упозоре куда ове две страшне људске мане могу довести. Свакога, а посебно нас у Црној Гори. Зато, у памет се браћо", рекао је Булатовић.

Он је осудио забрану уласка у Црној Гори истакнутим српским интелектуалцима, рекавши да се и то "чудо невиђено" десило на нашу свеукупну срамоту.

Протојереј Српске православне цркве, ставрофор Момчило Кривокапић поручио је да је пре 100 година сваки Бокељ од Дебелог брега до Спича знао да није Црногорац, а да је сваки Црногорац знао да је Србин.

Напоменуо је да постоје они који мрзе све што је српско, "негирајући чињенице и при том стварају фантастичне теорије као што је она да је Сима Милутиновић Сарајлија залудио Његоша српством и косовским митом, а Његош све Црногорце убедио да су Срби и да су потомци косовских јунака".

Подсетио је и да признавањем Косова и уласком у НАТО Црна Гора постаје Монтенегро, те да почиње вулгарна монтенегризација у свим сферама.

"Од реда људи не знају да Бока никада није била Црна Гора, а да су Грбаљ, Будва, Маине, Браићи, Бечићи и Паштровићи Бока Которска. Бока се ујединила са Србијом директно, а не преко Подгоричке скупштине. Горе главу српски народе, горе главу српски народе Боке которске! Прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови! Ничија није горела до зоре", поручио је Кривокапић, преноси "Ин4с".

Председник Одбора за прославу 100 година ослобођења Будве Марко Бато Царевић казао је да је поносан на обележавање најславнијег датума црногорске историје.

Он је истакао да преци нису имали дилему да ли треба да се боре за слободу.

"Овај величанствени скуп показује да су бесмртне и непролазне вредности које су красиле наш народ кроз векове, а у центру којих је увек била слобода", истакао је председник Одбора за Србе у региону Миодраг Линта.

Он је нагласио да око питања слободе са Србима никада није било погађања нити компромиса.

"Браћо Срби, будите поносни на ваше претке! Немојте никада да заобравите чињеницу: идеје ослобођења и уједињења су вечне. Онај који жали за окупатором, тај тешко може бити Болкеј, Црногорац, Херцеговац, тешко може бити Србин. Будите истрајни на свом путу, издржите и пребродите сва искушења! Доста је било неслоге међу Србима, много нас је коштала. Будимо јединствени као што је била највећа и најбоља генерација оних великана из 1918. године. Нека је вечна слава нашим прецима и ослободиоцима и ујединитељима. Нека вечно живи народ Црне Горе и Боке", поруцио је Линта.

Next Article