Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Ахмети најавио план Б за будућност Македоније

у раним поподневним часовима почео у месту Мала Речица близу Тетова.Како јавља извештач Танјуга са лица места,Ахмети је казао да се ради на плану Б након што је македонски председник Ђорђе Иванов одбио да додели мандат за формирање владе опозиционом лидеру Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорану Заеву.Ахмети се јутрос у Струги срео са министарком одбране Албаније Мими Кодељи са којом је разговарао о актуелној политичкој ситуацији у Македонији.

Из кабинета македонског председника Ђорђа Иванова је синоћ, после његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, саопштено да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева."Председник Иванов је рекао да, у складу са уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера", наводи се у синоћњем саопштењу.

"Та платформа представља постизборно кршење устава и оквирних споразума из Охрида и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље. Грађани су гласали за европске реформе а не за страну платформу", додаје се у саопстењу из кабинета Иванова, пренела је МИА.

Он је такође указао на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.Могерини је посету Скопљу окончала позивом председнику Македоније да повуче своју одлуку о додељивању мандата за састав владе и поруком да је ЕУ посвећена евроинтеграцијама те земље и целог региона Западног Балкана.

Она је додала да је током састанка са политичким лидерима и председником Македоније разговарала и о томе како изаћи из политичке и институционалне кризе у земљи.Могерини је позвала Иванова да преиспита своју одлуку да не додели мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву и да је повуче у интересу свих грађана, као и да у складу са уставом, како је рекла, повери мандат кандидату партије која има већину у парламенту."Демократска правила предвиђају поштовање воље већине и позивамо председника Ђорђа Иванова да преиспита своју одлуку о додељивању мандата за формирање владе", казала је Могерини.

Она је додала да ЕУ жели да укаже као пријатељ Македоније на радње које представљају, по њиховом мишљењу, озбиљно кршење демократских принципа и демократског духа устава Македоније.Могерини је оценила да сви политички лидери имају обавезу да ублаже реторику и избегну да политичка и институционална криза у земљи прерасте у међуетнички или политички сукоб.

"Земља није изложена спољних претњама, већ неким унутрашњим проблемима. На лидерима земље је да преузму одговорност и извуку је из тога", нагласила је Могерини.Иванов је у среду рекао да му ни Устав ни савест не дозвољавају да повери мандат Заеву за састав нове владе јер је, како је рекао, изненађен платформом албанских партија која крши независност и сувереност Македоније.

"Платформа албанских партија је припремана у некој другој земљи и уз посредовање друге државе. Садржај те платформе је супротан Уставу Македоније", рекао је Иванов истакаваши да је са позиција ове платформе Македонија угрожена, а јединство и независност доведени у питање.

Next Article