Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Македонија још 2008.пристала да промени име?

Поверљиви документ под именом "Шта треба да ураде Македонци да реше спор око имена", датиран је на 29. јул 2008. године, а саставио га је тадашњи амерички амбасадор у Скопљу Жилијен Миловановић.

Документ је показао да је се циљеви Македоније нису много променили у последњој деценији и да су у одређеној мери постигнути грчко-македонским споразумом од јуна ове године.

У првом делу документа спомиње се да је Миловановић своје закључке представио након разговора са тадашњим председником и премијером Македоније Бранком Црвенковским и Николом Груевским, и навео који би услови били прихватљиви за земљу.

"Амбасада САД у Скопљу оцењује да је македонска влада спремна да зарад отварања пута у НАТО и чланство у ЕУ пристане на име Република Северна Македонија у свим међународним организацијама", наводи се у документу америчке амбасаде у Македонији.

Такође, додаје се и да би националност и језик требало да задрже придев "македонски", али да с тим треба пажљиво поступати - можда у виду неког анекса или интерног документа УН који неће бити предмет одобравања грчке стране, преноси грчки портал. 

Next Article