Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Меркелова упозорила Трампа да више не напада УН

Дневник наводи да је Меркелова то казала на политичком скупу о ЕУ који је јуче одржан у баварском граду Отобојрен, поручивши да за разлику од ње, Трамп не сматра мултилатерализам најбољим решењем.

Наводи се да је Меркелова упозорила Трампа да више не напада УН."Сматрам да је веома опасно уништити нешто, а да притом није развијено нешто друго", рекла је немачка канцеларка.Лист "Ханделсблат" је пренео да се на истом скупу Меркелова заложила за реорганизацију спољне политике Европске уније и успостављање "ротирајућег" Савета безбедности ЕУ.

Угледни немачки пословни дневник наводи да Меркелова жели да побољша способност деловања ЕУ на пољу спољне политике и да јој је циљ да Брисел буде у стању да реагује и постане ефикаснији."Због тога позивам на успостављање Европског савета безбедности с ротирајућим члановима, у којем можемо брзо да делујемо", поручила је Меркелова на јучерашњем скупу посвећеном ЕУ у баварском граду Отобојерну.

"Ханделсблат" ипак оцењује да би "ова идеја могла да буде контроверзна" и подсећа да се ради о решењу које је већ раније предлагано.Објашњава се да би систем ротације значио или да су велике државе чланице стално присутне (у Савету безбедности ЕУ) уз мање земље Уније које се смењују или да чак и велике државе ЕУ попут Немачке и Француске делом буду повремено ускраћене од могућности изјашњавања о спољној политици европског блока.

Подсећа се да је и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер такође позивао на одустајање од обавезе једногласног доношења одлука у Бриселу када је у питању спољна политика ЕУ.

Next Article