Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Више одвојене деце миграната од броја који САД признају

У извештају канцеларије Генералног инспектората америчког министарства за здравље и социјално старање (HHS-OIG) наводи се да је раздвајања породица било и пре пролећа прошле године, када је влада најавила своју политику "нулте толеранције" на југозападној граници, преноси АП.

Администрација је до сада утврдила, кроз судске поступке у којима је федерални суд наредио да се породице поново споје, да је нешто више од 2.700 деце одвојено од својих родитеља

Истражитељи HHS-OIG су закључили да је стварни број деце миграната одвојен од родитеља непознат и да би могао бити много већи.

Председник Доналд Трумп био је принуђен да прошлог лета одустане од политике одвајања деце од родитеља миграната после великог незадовољства и јавности.

"Укупан број и тренутни статус све деце одвојене од родитеља или старатеља, непознат је", наводи се у извјештају генералног инспектората. Могло би да буде још хиљада, јер су се раздвајања породица одвијале много раније, током доласка великог броја миграната од 2017, открили су истражитељи, преноси АП.

Истражитељи су изразили забринутост у вези с децом која нису идентификована зато што нису била обухваћена наредбом федералног суда о поновном повезивану породица. Та директива се не односи на "процењене хиљаде деце које су имиграционе власти одвојиле током прилива који је почео 2017", наводи се у извештају инспектората HHS-OIG.

Председник Доналд Трамп је прошлог лета, након протеста, укинуо политику раздвајања породица која је започела увођењем "нулте толеранције" за мигранте, према којој ће криминално гонити и затварати све који нелегално прелазе границу. Како деца не могу бити законски процесуирана и затварана с родитељима, одлучили су да их раздвоје и држе у посебним објектима, подсећа агенција.

Next Article