Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Сукоб миграната и полиције, има повређених, напетост расте

Ситуација је врло напета, мења се из минута у минут јер мигранти, који су јуче стигли надомак границе и међу којима има пуно жена и деце, губе стрпљење, пренео је Avaz.ba.

Мигранти су и раније ове седмице долазили на Маљевац, а у понедељак су стигли на гранични прелаз Изачић одакле су јуче враћени. 

Према последњих информација, на граничном прелазу Маљевац има око 200 миграната, хеликоптер хрватске полиције надлеће границу, а распоређени су и хрватски специјалци.

Мигранти на мосту узвикују „Open border“ (Отворите границу).

Портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић рекла је за Klix.ba да су мигранти, који су ноћ провели на отвореном у близини границе, сели на пут и на тај начин су блокирали одвијање саобраћаја преко граничног прелаза. 

У уторак поподне око 400 миграната стигло је у близину граничног прелаза Маљевац, а полиција је на око 100 метара од прелаза поставила заштитну жуту траку и онемогућила их да пређу у Хрватску, навеле су Независне новине.

Мигранти су протеклу ноћ провели у импровизованим шаторима или под отвореним небом и на око 10 степени Целзијуса запалили ватру, претходно скупивши дрва у непосредној близини границног прелаза.

Комесар МУП Унско-санског кантона (УСК) Мујо Коричић рекао је данас да на то подручје више неће улазити нове групе миграната, јер нема адекватних смештајних капацитета, али и због нарушене безбедносне ситуације у том кантону.

Процена је да је повећање миграната на подручју УСК, а без адекватног смештаја, потенцијална претња нарушавању безбедности. Свакодневно имамо кривична дела, од разбојништава, блудних радњи, силовања, крађа и отмица, казао је Коричић и најавио да ће полиција урадити безбедносне процене у вези с дешавањима на Граничном прелазу Маљевац.

Тако полиција УСК није дозволила мигрантима који су јуче у 16 сати возом кренули из Сарајева у Бихаћ да се искрцају, а блокиран је пролазак аутобуса с мигрантима у овај кантон.

То је резултат јучерашњег састанка руководства МУП-а УСК с министром сигурности БиХ Драганом Мектићем, након којег је полиција добила наредбу да онемогући кретање миграната према УСК.

У Бихаћу се већ неколико дана одржавају протести због ескалације мигрантске кризе.

Организатори су раније истакли да протести нису усмерени против миграната, већ због тромости актуелне власти која већ дужи период нема адекватан одговор на ово питање.

Мектић и Оперативна група за ситуацију с мигрантима у УСК-у јуче је одржала састанак на којем је одлучено да се најкасниеј до данас одреди привремена смештајна локација за мигранте на подручју града Бихаћа. 

У Бихаћу и другим градовима Крајине тренутно се налази више од 10.000 миграната који чекају и надају се да ће у једном тренутку успети да пређу границу и домогну се Европске уније.

Next Article