Тренутна локација:Хоме»Друштво»Боди

Вакцинација најефикаснији вид борбе против заразних болести

 речено је јуче на скупу у Институту за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут”. Како би се повећао број вакцинисане деце, у Европском региону Светске здравствене организације од 24. до 30. априла обележава се једанаеста недеља имунизације.

Директор “Батута” Драган Илић рекао је да обухват вакцинације у Србиј није довољан да би се постигао колективни имунитет, јер је испод 95 одсто, а разлог томе је јак антивакцинални лоби, као и проблеми с набавком вакцина у претходним годинама.

- Добра вест за ову годину је да свих вакцина има у довољном броју, да немамо застоја и да је на нама да подигнемо свест о значају вакцинације -рекао је Илић.

Епидемиолог Горанка Лончаревић навела је да родитељи најчешће одбијају да вакцинишу децу ММР-ом, а у негативном тренду предњачи југ Србије - Нишавски и Топлички округ. Прошле године је у епидемији морбила оболело 400 људи, а 95 одсто њих било је без адекватног вакциналног статуса или невакцинисано. Половина оболелих је имала компликације, а у два случаја јавило се запаљење мозга, што говори о инвазивности самог вируса и степену колективног имунитета.

Обележавању једанаесте недеље имунизације придружио се и Дом здравља “Нови Сад” у којем кажу како је циљ систематске, обавезне, имунизације вакцинација деце ради спречавања оболевања, могућих компликација које захтевају болничко лечење, од којих неке остављају трајна оштећења и смртне исходе.

- Имунизацијом против заразних болести сачувано је више живота него иједном другом интервенцијом за заштиту здравља, уколико се изузме снабдевање хигијенски исправном водом за пиће - кажу у Дому здравља.

Подаци Института за јавно здравље Војводине кажу да се не вакцинише 13 одсто малишана, због разних разлога, а десет одсто родитеља одбија да вакцинише децу.

- Према подацима из 2014, на територији Војводине, од укупног броја деце која нису вакцинисана због немедицинских разлога, око 13 одсто родитеља је одбило вакцинацију деце, односно од укупног броја све невакцинисане деце из било ког разлога, 10 осто деце није имунизовано због одбијања вакцинације - рекао је за “Дневник” др Миољуб Ристић из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине.

Љ. Петровић

Милион невакцинисаних у Европи
Близу милион особа у европском региону СЗО није вакцинисано основним вакцинама и последњих година земље европског региона суочене су са епидемијама малих богиња, рубеле, заушака које се јављају код осетљиве популације која није вакцинисан.

Next Article