Тренутна локација:Хоме»Друштво»Боди

Нема места паници због предлога новог модела набавке лекова

Модел набавке лекова који предлаже Светска банка подразумева увођење централизоване јавне набавке лекова на рецепт по генеричком називу ИНН (међународни незаштићени назив лека или назив лека по саставу) за лекове са А листе који се у потпуности издају о трошку осигурања уз партиципациију од 50 динара по кутији и са А1 листе, за које постоји процентуално учешће у цени лека од 10 до 90 одсто.

Лекови би се набављали на тендеру, по критеријуму најниже цене.

Нови модел би, према пројекцији Светске банке, омогућио уштеду од 50 милиона евра годишње, али у удружењима пацијената и међу лекарима постоји страх да би се тиме значајно сузила могућност избора терапије, пишу „Новости“.

Највише их плаши да би пацијенти у том случају о трошку осигурања могли да добију углавном само један лек, док би генеричке паралеле, односно лекови других произвођача истог хемијског састава, али другачијег назива, морали да купују.

Оно што буде повољније по државу, то ће се примењивати. Али су битни и сигурност и квалитет, као и да грађани у сваком моменту знају да имају лекове, каже министар Златибор Лончар.

Он је додао да су у питању исти лекови и да ће разлика бити само у називу, а састав је исти. 

Одлуку нећемо донети преко ноћи и нећемо себе довести у ситуацију да после имамо проблема са обезбеђењем лекова, истакао је Лончар.

Next Article