Тренутна локација:Хоме»Друштво»Боди

Сузбијање фалсификата: Лажни лекови могу да усмрте

Лажно је обележен, без активне супстанце, с мањом количином лека или је пак непознатог порекла или без рока употребе, штетан по здравље. Не лечи или може да доведе до смртног исхода или у себи садржи недозвољене или недекларисане супстанце.

Ланци фалсификованих лекова и спречавање нерегуларног промета, као и могућност да они стигну до купаца, корисника и пацијената, како се чуло у Привредној комори Србије на конференцији “На заједничком путу у борби против фалсификата медицинских производа”, могу се раскинути брзом комуникацијом и разменом података између надлежних институција и организације.

На иницијативу Министарства здравља извршено је именовање SPOC (Single Point of Contact) контакт особа на националном ниову по моделу Европског директората за квалитет медицинских производа, и то из институција чија је надлежност борба против лажних медицинских производа и сличних кривичних дела.

SPOC контакт особе из сектора инспекцијских послова Министарства здравља, Агенције за лекове и медицинска средства, Управе криминалистичке полиције МУП-а и Сектора за контролу примене царинских прописа Управа царина изнели су своја искуства у Привредној комори Србије. Разговарали су о вероватноћи ризика - штете од фалсификованих лекова и медицинских средстава, управљању ризиком и мерама спречавања ризика за јавно здравље, као и о повезивању искуства и компентенција изван граница и у мрежи између 31 европске земље и Европске комисије за брзо информисање о лажним лековима, нерегистрованим лековима и препаратима који садрже недекларисане и недозвољене активне фармацутске супстанце.

Половина медикамената с нета лажна

Према подацима Светске здравствене организације, половина лекова који се продају преко интернета представљају фалсификате.

Највише се кријумчаре лажни антибиотици, кортикостероиди, аналгетици, лекови за смирење и анаболички стероиди. На списку пожељних лажњака су и витамини, хормони, лекови за хипертензију и дијабетес, као и лекови за гастроинтестиналне сметње.

Одступање од стандардног квалитета лека може да буде пријављено надлежном министарству, односно АЛИМС-у и преко међународног система брзог обавештења и других регионалних, европских и светских мрежа и контаката.

Иначе, Закон о лековима и медицинским средствима забрањује промет, односно продају лекова путем интернета и поштом.

Љ. М.

Next Article