Тренутна локација:Хоме»Политика»Боди

Додик: Џаферовић и Комшић унеће ратну политику

"Јасно је да они уносе своје ратне политике, а поготово Комшић, који сматра да је његов поглед на БиХ једини могућ. Наравно да није. Уставна позиција БиХ су два ентитета и три конститутивна народа и то би требало јасно да буде испољено и видљиво у овој земљи", рекао је Додик за "Глас Српске".
Коментаришући информацију о ратној прошлости ова два члана Председништва БиХ, Додик каже да је та прошлост нешто што би требало да третирају правосудне институције које не раде свој посао, а истовремено су и неуставне.

"Устав је неприкосновен документ. Сва друга документа требало би да буду изведена из Устава. Наравно да је то отежавајућа прича када је реч о ратној прошлости", навео је Додик и напоменуо да су, што се тиче ратне прошлости, те ствари морале одавно бити решене и одговорни процесуирани.
Он очекује да колективно руководство БиХ ради у складу са Уставом и сматра да уколико се сви буду придржавали овога неће бити проблема у раду Председништва БиХ.

"Представљаћу српски народ и Републику Српску и мој став ће бити врло јасан о свим питањима која буду на дневном реду. Република Српска је је примарна у мојој политичкој агенди и ништа друго. Уколико буде могућ договор Председништво БиХ ће функционисати, а уколико не буде - шта да радимо", категоричан је Додик.

На питање да ли очекује да ће бити опструкција, Додик каже да је опструкција већ урађена урушавањем Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.
"Сада имамо уставни текст који је јасан и сасвим другу праксу која је настала кршењем многих одредаба тог устава. Као разумни људи морали бисмо да вратимо ствари у уставне оквире. Није уставно да високи представник наметне законе и иако парламент БиХ донесе неки закон, а да није у складу са Уставом, као што је Закон о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Додик, преноси РТРС.

Додик је подсетио и да је Џаферовић у рату био начелник Центра безбедности Зеница, која је била и зона Сакиба Махмуљина гђе је деловао озлоглашени одред "Ел муџахид", који је одсецањем глава побио на десетине Срба.
"Дефинитивно је Џаферовић имао одговорност, а постоје докази и изјаве појединаца да су непосредно поред њега убијали Србе и да није реаговао", рекао је Додик.

Он је навео да је Џаферовић, као начелник Центра, заташкавао податке о злочинима одреда "Ел Муџахид" и да до процеса против њега никад није дошло, иако је у ратном периоду одобравао држављанство муџахединима у БиХ који су били у том одреду.
Додик каже и да се сумња да је обиман део документације склоњен и да је управо Џаферовић то учинио.

Next Article