Тренутна локација:Хоме»Економија»Боди

Брнабић: Сива економија дневно однесе осам милиона евра

Она је рекла да Акциони план за борбу против сиве економије који је усвојен 2015. године има 68 конкретних мера за сузбијање сиве економије од којих Министарство за државну управу и локалну самоуправу има две мере од којих је најважнија пуна имплементација закона о инспекцијском надзору.

"Он је кључан за борбу против сиве економије, јер је први пут увео контролу над нерегистрованим привредним субјектима", рекла је Брнабић додајући да је раније инспекцијски надзор био могућ само над регистрованим привредним субјектима, а за субјекте који се нису ни регистровали инспекције нису биле надлежне.

Она је навела да су први резултати примене закона ти што је у протеклих 18 месеци од почетка имплементације повећан број регистрованих привредних субјеката за 15 одсто, а број ођављених субјеката смањен за девет одсто, што значи да је све мање оних који због нелојалне конкуренције прелазе у сиву зону.

"Закон о инспекцијском надзору је први пут увео заједничку координацију свих инспекцијских служби којих на републичком нивоу има 42, овом координацијом управља координациона комисија за инспекције коју води државни секретар и која на месец дана проверава шта је урађено", појаснила је Брнабић.

Она је додала, да је уз подршку Европске банке за обнову и развој потписан договор за формирање тима од шест људи који ће радити у министарству и бити подршка координационој комисији за инспекције.

"Новина је и једниствена информациона платформа е-инспектор која треба на транспарентан и ефикасан начин да прикаже привреди шта инпсекције раде и која ће имати софтвер за анализу ризика. То је у фази проглашења победника на тендеру и биће улозено око 1,6 милиона евра у овај систем", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је фискална лутрија, која је недавно завршена, једна од 68 мера борбе против сиве економије, а да је најважније што је ова мера едукативног карактера и сто пружа могућност да се са грађанима прича о сивој економији.

Next Article