Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Ирак поново погодио земљотрес, у Ирану повређене четири особе

Геолошки институт САД саопштио је да је седам земљотреса погодило област у близини ирачког града Мандали који се налази на 120 километара североисточно од ирачке престонице, на самој граници између две државе.Како АП преноси, осми потрес погодио је област на западу Ирана, у близини града Мехран, на око 90 километара југоисточно од града Мандали у подножју ретко насељеног планинског масива Загрос који раздваја Иран и Ирак.

Земљотреси у Ираку су наступали у размаку од сат времена, од којих је њих шест било јачине најмање пет Рихтера, док су два регистрована на манитуди од четири Рихтера.Према наводима америчког Геолошког института, дубина свих земљотреса била је 10 километара.

Земљотреси који су јачине пет степени на Рихтеровој скали сматрају се умеренима, али могу да изазову озбиљну штету. Потреси су били такође врло плитки што доводи до тога да се земља више тресе и омогућава потенцијалну већу штету, посебно на местима где нису строго поштовани прописи изградње објеката.

Како је Ројтерс претходно известио, земљотрес је јутрос затресао Багдад и централни део Ирака и према подацима Геолошког института САД потрес је био јачине 5,5 степени Рихтерове скале, док су ирански медији јавили да се снажан земљотрес осетио и у тамошњој западној покрајини Керманшах.

Наведено је да су, према тврдњама очевидаца, земљотрес и накнадни потреси изазвали панику у центру Багдада, где су становници бежали из зграда.Према наводима ирачке државне телевизије, тада није било извештаја о важнијој штети нити жртвама.

Иранска државна телевизија јавила је да су спасиоци упућени у покрајину Керманшах на граници с Ираком, након јаког земљотреса."Земљотрес је потресао град Сумар који се налази између покрајина Илам и Керманшах. За сада, нема извештаја о погинулима или повређенима", казао је неименовани ирански званичник.

Прошле године земљотрес јачине 7,3 степена Рихтерове скале погодио је градове и села у Керманшаху, при чему је страдало 620 људи, а повређене су хиљаде особа.

Next Article