Тренутна локација:Хоме»Политика»Боди

Вучић о расплету косовског чвора: Даћу све од себе

– Од вас ћемо тражити коначну пресуду да донесете, а даћу све од себе јер мени није циљ да постанем богат за време мандата – рекао је Вучић грађанима на постављању камена темељца хотела „Меркур палас” у Врњачкој Бањи, поводом 150. годишњице туризма у том граду. – Да ли ћемо успети у свему томе, остаје да се види. Тешко је ухватити се у коштац с косовским чвором. Неки ће рећи да не ваља шта год да урадимо, али ако оставимо овако, само ћемо да крваримо сваки дан и да губимо.

Рекао је да „нећемо бити кукавице, већ желимо да будемо храбри и да проблеме не остављамо нашој деци”. Указао је на то да нема поверења у „оне из Приштине и оне који су им у послу разарања Србије помагали, али да то не значи да се неће борити и дати све од себе да тај проблем реши”.

Истакао је да ће грађани да одлуче о томе може ли Србија у будућност или не. Председник је подсетио на то да су „многи ликовали и радовали се када смо кренули у фискалну консолидацију, очекујући да пропаднемо, да као Грчка смањујемо 15 пута плате и пензије”.

– Сада када ћемо имати највеће пензије и плате икада, показаћемо да смо умели да гледамо у будућност, верујемо у тешке мере, а не лака решења – подвукао је он. 

На постављању камена темељца хотела „Меркур палас”, новог објекта специјалне болнице „Меркур”, рекао је да је и овде видео много лекара, медицинских сестара који раде свој тежак посао, да је посебно фасциниринан послом који обављају медицинске сестре, и поручио им да могу ускоро, за три – три и по месеца, очекивати значајно повећање плата. Обећао је да ће учинити све да остану овде, да остану у својој земљи, да раде и да се неправда неисплаћивања довољних плата за оне који обављају најтеже послове у будућности исправи. Навео је да убудуће, наставком рада, реформи, медицински радници неће маштати да одлазе у развијеније земље, попут Немачке, већ да ће и Бања изгледати као што изгледају бање у тој земљи, а и плате неће бити пет-шест пута ниже него тамо већ ће се та разлика смањивати. Он је оценио и да промене које се виде у Врњачкој Бањи најмање примећују мештани, али зато највише они који у њу долазе, наводећи да се и сам изненадио колико се бања мења, напредује... колико је фасада нових, ту је и фонтана, амфитеатар, променада... Како је рекао, министар Љајић воли да каже да је Врњачка Бања „усисивач” за паре, али и да се све што се уложи – добро и искористи.


Фото: Tanjug

– Сви ћете у свакој години осећати бољитак јер данас смањујемо јавни дуг, нећу децу да оставимо у дуговима, хоћу да им оставимо чисту касу – рекао је Вучић, констатујћи: – Волим да дођем у Бању и у подне и у поноћ.

Из специјалне болнице „Меркур” кажу да је то значајан тренутак за Врњачку Бању јер ће обележити почетак стварања новог туристичког комплекса какав у Бањи још не постоји. Визија болнице је, наводе, да постану лидери у пружању услуга здравственог туризма, не само у земљи већ и у региону, а томе ће, кажу, изградња тог модерног и луксузног објекта допринети.

Тешко је ухватити се у коштац с косовским чвором. Неки ће рећи да не ваља шта год да урадимо, али ако оставимо овако, само ћемо да крваримо сваки дан и да губимо

За реализацију тог пројекта, како се наводи, добијена је подршка државних институција, што указује на његов значај за државу Србију.

Министар Расим Љајић је казао је да у години јубилеја нико не може да верује како се Врњачка Бања из годину у годину мења набоље. За само три године, по његовим речима, број ноћења је повећан 40 одсто те је, у складу с порастом туризма, држава помогла Бању са 150 милиона динара.

Ауто-путеви и Коридор 10

Вучић је најавио да ће врло брзо почети и градња ауто-пута од Појата до Прељине.

– Недељама и месецима разговарамо с онима који треба да инвестирају у овај део Србије. Разговарамо о градњи ауто-пута Појате–Прељина, који ће повезати Чачак, Краљево, Трстеник, Крушевац, Ћићевац... и ускоро крећемо и у те радове и брзо ћемо завршити – рекао је председник.

Предочио је да ће тај ауто-пут бити урађен баш као што ће бити завршен ауто-пут Београд–Чачак, као и до краја године Коридор 10, од Ниша до Македоније и Бугарске.

– Све је у знаку 150 – приметио је он, истичући да је 132 милиона динара одвојено само за инфраструктурне пројекте у Врњачкој Бањи, али да је у плану да се ураде још две битне ствари. – Реконструкција Црквеног брда, правимо нову површину, нови плато, и реконструкција великог тунела из Другог светског рата, који ће постати нова туристичка атракција.

Сви ћете у свакој години осећати бољитак јер данас смањујемо јавни дуг, нећу децу да оставимо у дуговима, хоћу да им оставимо чисту касу

Министар здравља Златибор Лончар и директор болнице Дејан Станојевић поставили су камен темељац, а присуствовали су и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор „Коридора Србије” Зоран Бабић, који је из тог града. Лончар је изразио задовољство што је у месту које има толико дугу традицију у лечењу пацијената, као и да о успеху у привлачењу туриста говоре сами резултати те српске бање. Истакао је, међутим, да је све више бања у целом свету, а да бисмо били конкурентни, морамо да улажемо у наше бање да би биле модерне и задовољиле потребе модерног пацијента. Подвукао је да је реч о великој инвестицији која ће се вратити грађанима Врњачке Бање јер ће након изградње објекта тај центар посећивати и инострани гости.

Хотел на 6.500 квадрата

Будући хотел, чија ће изградња коштати око четири милиона евра, простираће се на површини од 6.500 квадратних метара, а садржаће 58 соба и апартмана. „Меркур палас” биће намењен пружању услуга здравственог туризма те ће у свом комплексу садржати и велнес и спа центар – с отвореним и затвореним базеном, масажама и третманима, фитнес-центар, естетску медицину, мултифункционалну салу, медицински блок с комплетном дијагностиком и терапијама.

Директор Станојевић је подсетио на то да је пре 94 године направљена вила „Сплендор” и да је тиме Врњачка Бања дефинисана у Србији као туристичко место. Истакао је да ће се нови хотел градити по светским стандардима који ће задовољити све потребе модерног госта, али који неће запоставити традицију.

С. Станковић

Next Article