Тренутна локација:Хоме»Политика»Боди

Диковићу прихваћен захтев за пензију, Мојсиловић шеф ВС

„У складу са Уставом Србије донео сам и после бројних консултација са Министарством одбране и челним људима ВС више указа и одлука о постављењу, именовању и разрешењу“, пренео је председник после састанка са министром одбране Александром Вулином и војним врхом. 

Он је казао да је прихватио захтев начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића за пензионисање. 

„Желим да се захвалим генералу Диковићу на часном, пожртвованом и посвећеном односу коју је показао, као и љубав према отаџбини Србији. Неки то не знају. Генерал Диковић био је затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, Часно, храбро и јуначки се супростављао НАТО агресији и један је од људи који је најдуже био на месту начелника генералштаба, десет година“, казао је он. 

Вучић је рекао да му је веома захвалан на послу који је обављао, што је последњих година радио озбиљно и одговорно на модернизацији ВС, унапређењу њене борбене готовости и за све што је учинио за целоживотну посвећеност Србији, српском народу, за све што је урадио. 

Због тога, како је истакао, донео је указ о одликовању Диковића највишим орденом који је један припадник ВС добио - Орден Карађорђеве звезде првог степена. 

То је, како је оценио, велика част за генерала, али говори и каква је обавеза пред онима који треба да га наследе. 

Казао је да је ванредно унапредио у чин генерала потпуковника, генерал мајора Мојсиловића, који ће бити нови начелник Генералштаба ВС. 

Подсетио је да је био помоћник министра за политику одбране, да је рођен 1967. у Косовској Митровици, те да је обављао много дужности, завршио Војну академију и командну школу. 

Указао је да је пре постављења на досадашњу дужност помоћника министра одбране за политику одбране обављао дужност шефа представништва Србије при НАТО у Бриселу. 

„Ово су велике промене од којих очекујемо додатну нову енергију, још бржу модернизацију, снажење ВС у наредном периоду, која би требало да буде одвраћајући фактор за сваког агресора. Не спремамо се за сукобе или ратове са било ким, али морамо да имамо добро способну, опремљену армију која би била у стању да одговори сваком агресору“, поручио је Вучић. 

Рекао је да је неколико година уназад Србија средства наоружања и опреме унапредили,али да није скроз задовољан, јер мора да се обезбеди већи прилив људи у ВС чему се треба посветити у нарендом периоду. 

„Зато тежак и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран да ће имати подршку часних официра, којима је држава Србија увек била важнија и преча од било каквих личних интереса“, нагласио је он. 

Вучић је казао да је ситуација у свету таква да није лако предвиђати догађаје. 

„Не морам да говорим колико је тешка позиција Србије због односа са Албанцима, проблема кој имамо око КиМ. Чињеница је да неки у региону Србе који живе у њиховим земљама доживљавају као реметилачки фактор и који би Србију желели да представљају као реметилачки чинилац, иако хоћемо да само да наш народ живи у миру желећи да чува своје, не сежемо за било чијом територијом, само хоћемо да чувамо своју територију", истакао је он. 

Вучић је казао да је много тога је пред овим људима, и да је уверен да ће добро и часно обављати свој посао, борити се за Србију, и да ће грађани у својој војсци имати још више не само институцију коју највише поштују и цене, већ коју највише воле и у коју највише верују. 

„Част ми је што сам могао да радим са генералом Диковићем шест година и надам се да ћете ви Мојсиловићу обавити велики и важан посао за будућност Србије и Војску Србије“, истакао је он. 

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је донео указ о одликовању пензионисаног генерала Љубише Диковића орденом Карађорђеве звезде Првог степена. "То је највиши орден који је припадник Војске Србије добио, то је велика част Диковића, али и обавеза онима који треба да га наследе", нагласио је председник. 

Председник Вучић је, обраћајући се медијима, генерал Диковићу захвалио на часном, пожртвованом и посвећеном односу, као и љубави, коју је показао према отаџбини Србији. 

"Генерал Диковић, за оне који не знају, био је затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, генерал Диковић се часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији и десет година био на месту начелника Генералштаба", истакао је председник Србије. 


Фото: Dnevnik.rs

Ко је нови начелник Генералштаба Војске Србије

Нови начелник Генералштаба Војске Србије, Милан Мојсиловић један је од најискуснијих официра Војске Србије.

Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије. 

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног оделења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске. 

У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу РАЦВИАЦ. 

Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу. 

Активна војна служба му се завршила 2017. године. 

Милан Мојсиловић је рођен у Косовској Митровици, 3. августа 1967. 

Next Article