Тренутна локација:Хоме»Политика»Боди

Брнабић, Рама:З. Балкан да се посвети стабилности и напретку

"Србија је снажно посвећена регионалној сарадњи и економском повезивању, јер је економија кључни покретач свих интегративних процеса и даљег развоја свих земаља региона", истакла је Брнабић на првој пленарној седници Конференције о светској политици (World Policy Conference - WPC), која се до 5. новембра одржава у Маракешу, саопштила је Канцеларије за сарадњу са медијима.

Двоје премијера разговарало је са Тијерием де Монбријлом, оснивачем и председавајућим Конференције о светској политици о изазовима са којима се сусреће Западни Балкан и Југоисточна Европа као и о заједничкој будућности у ЕУ.Премијери су се сложили да је потребно наставити и продубити сарадњу на основу заједничких интереса и циљева о европској будућности региона.

Косово и једнострано проглашена независност, коју Србија не признаје остаје тачка неслагања између Србије и Албаније, али саговорници су се сложили да ипак постоје бројне теме око којих постоји сагласност и сарадња.На панелу је посебно истакнуто да је пут сарадње и помирења који су након више од шест деценија покренули Александар Вучић и Еди Рама, пример одговорне политике и позитивних промена. Србија је дубоко посвећена овом процесу и продубљивању сарадње и разумевања са Албанијом.

"Иако се не слажемо око питања једнострано проглашене независности Косова, дајемо све од себе да то не утиче на конструктивност наших односа и дијалог који смо успоставили”, изјавила је Брнабић на панелу. 

Србија се увек чврсто залагала да се у међународној политици морају поштовати међународно право и стандарди, као што смо одувек говорили да ће се ”отворити Пандорина кутија уколико се прихвати једнострано проглашена независност. Међународно право је ту да осигура стабилнији, предвидивији и безбеднији светски поредак и свакако стабилнију и сигурнију Европу”, рекла је она.

Према њеним речима, без обзира на разлике, Србија ће увек прво бринути о квалитету живота свих грађана и њиховој безбедности и управо зато водимо отворен дијалог са Приштином како би се најважнија питања за грађане решавала међусобним договором две стране. 

Рама је похвалио напоре председника Србије Александра Вучића и одговорну политику дијалога коју је он иницирао и додао да је добро што је Влада коју води Ана Брнабић наставила ту политику и што се негују пријатељски односи две земље. 

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, председница Владе је нагласила да је ”чланство у ЕУ кључни спољнополитички циљ Србије”, и додала да реформе које Србија спроводи на путу ка ЕУ „треба да покажу не само нашу посвећеност европском путу, већ пре свега да побољшају квалитет живота свих наших грађанки и грађана“. 

Брнабић је подсетила да је Србија отворила 10 поглавља у преговорима са ЕУ, те да ће Влада Србије на европском путу наставити одговорно да спроводи политичке и економске реформе. 

”Колико је ЕУ потребна региону, толико је и регион Западног Балкана потребан Европи, јер без стабилног региона, нема ни стабилности у Европској Унији. Србија ће наставити да гради односе који нас све заједно воде у будућност и свим грађанкама и грађанима региона обезбеђују боље услове живота и већи стандард и квалитет живота”, закључила је Брнабић.

У склопу посете Краљевини Мароко, председница Владе састаће се у Рабату са председником Владе Краљевине Мароко Садедином Ел Отманијем, а предвиђена је и свечана вечера коју, поводом Конференције о светској политици, организује министар спољних послова Краљевине Мароко Насер Боурита.

На X Конференцији о светској политици учествује више од 120 високих светских званичника са свих континената који ће у оквиру пленарних сесија разматрати актуелне теме. Конференција о светској политици представља независну организацију чији је циљ допринос унапређењу свих аспеката државног управљања, као и промоција отворенијег, просперитетног и праведнијег света, уз веће поштовање различитости држава и нација. Први пут је одржана 2008. године. 

Годишњи састанак Конференције о светској политици окупља политичке и економске лидере са пет континената, као и представнике цивилног друштва и академске заједнице, који разматрају кључне политичке, економске и безбедносне изазове у свету. 

Конференција је покренута од стране председника и оснивача Француског института међународних односа (Institute of International Relations - IFRI) Тјерија де Монбријала. 

Прошлогодишња Конференција је одржана у Дохи, а званично ју је отворио премијер Катара.

Next Article