Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Демонстранти у Собрању, крваве главе Заева и Манчевског (Видео)

Наводи се да све више људи улази у Собрање, где по оцени овог медија ситуација постаје експлозивна.Ројтерс је пренео да је Заев повређен у песничењу.

Већина у македонском Собрању коју чине СДСМ Зоран Заев и албанске странке, изабрала је данас после прекида седнице Талата Џаферија за председника парламента, а присталице покрета "За заједничку Македонију" упали су у зграду Собрања где их је обезбеђење спречило да се попну степеницама у салу у којој су посланици.

Како наводи plusinfo.mk, међу демонстрантима има и људи са црним маскама на лицима који позивају народ да се попне степеницама. Део посланика који имају већину у парламенту и Џафери, као и новинари налазе се у прес сали, у коју демонстранти могу да уђу сваког часа.

До нерегуларног избора Џаферија дошло је пошто је председавајући Собрања Трајко Вељановски прекинуо седницу Собрања, на чијем дневном реду није био избор новог председника парламента.

Међутим, председавање је тада преузео најстарији посланик у сали који је гласовима посланика СДСМ и албанских партија ставио на дневни ред избор председника Собрања, па је потом Џафери и изабран.У сали су остали и посланици ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, који су узвикивали "Ово је пуч".

Како наводи МИА, ситуација у Собрању је напета, а да је "нерегуларно гласање за избор паралелног председавајућег" обављено након што је Вељановски објавио прекид седнице, али су посланици СДСМ Зорана Заева и странке македонских Албанаца ДУИ остали у сали, где се и даље налазе и посланици ВМРО-ДПМНЕ.

Шок бомбе пред Собрањем, теже повређен албански посланик

У македонском Собрању одвија се истинска драма, где су демонстранти, након што је парламентарна већина изабрала Талата Џаферија за председавајућег парламента, упали у зграду и напали и раскрварили главе лидера СДСМ Зорана Заева и потпредседника те странке Дамјану Манчевском, а теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавили су тамошњи медији.

Пред зградом македонског парламента чује се нешто налик на шок бомбе, јавља МИА.

Наводи се да све више људи улази у Собрање, где по оцени овог медија ситуација постаје експлозивна. На снимку објављеном на сајту плусинфо.мк који је објављен на овом сајту виде се посланици који скачу са галерије.

Деветоро повређених примљено у скопску Градску болницу

Девет повређених, од коjих jе осам њих задобило повреду главе, епилог jе вечерашњег хаоса у македонском парламенту.Tренутно пред парламентом jе мирно, али jе маса грађана распоређена са стране и на задњем улазу зграде.

MУП Mакедониjе: Из Собрања евакуисано 30 посланика

До 20:43 сати припадници специjалне jединице коjи су ушли у Собрање Републике Mакедониjе евакуисали су 30 посланика, обjавило jе македонско Mинистарство унутрашњих послова, преноси MИA."Данас око 18:50 сати грађани коjи протестуjу у организациjи грађанске инициjативе 'За заjедничку Mакедониjу' насилно су ушли у просториjе Собрања Републике Mакедониjе. У нарушавању jавног реда и мира повреде jе задобило неколико посланика Собрања и неколико цивила", стоjи у саопштењу овог министарства.

"За заjедничку Mакедониjу" позива грађане у Скопље

Грађанска инициjатива "За заjедничку Mакедониjу", чиjи jе стожер ВMРO-ДПMНE, позвала jе вечерас грађане из свих делова Mакедониjе да дођу пред зграду Собрања у Скопљу."Позивамо све грађане из свих градова да дођу пред македонско Собрање. Народ jе газда у овоj држави", навела jе грађанска инициjатива "За заjедничку Mакедониjу" на своjоj феjсбук страници.

Груевски: Насиље ниjе решење, потребно смиривање страсти

Лидер ВMРO-ДПMНE и бивши премиjер Mакедониjе Никола Груевски путем феjсбука jе, поводом догађаjа у парламенту, позвао на присебност и смиривање страсти, преноси MИA."Насиље ниjе решење и потребно jе смиривање страсти. Позивам на присебност. Народ да не подлеже провокациjама СДСM и оних коjи желе да државу гурну у jош дубљу кризу и да испуне њихов сценарио. Потребно jе смиривање страсти. ВMРO-ДПMНE ће се супротставити овим антидржавним поступцима СДСM правним и политичким средствима", навео jе Груевски на овоj друштвеноj мрежи.

Next Article