Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Председник Израела: Морална обавеза ХР је да се суочи с прошлошћу

" Сви имају обвезу да се не забораве убијени, а не да се доносе закони који нарушавају оно што су Нацисти и колаборационисти учинили", поручио је Ривлин, пренела је регионална Н1 тв.

Додао је да је потребно чути сведочења оних који су преживели ово, како је рекао, јасеновачко место ужаса.

Председница Колинда Грабар Китаровић је поручила да Хрватска дугује сећање сваком појединцу страдалом у Холокаусту и истакла да верује да је то најбоље чинити у тишини, искреним људским поклоном жртви.

"На овом месту, подно јасеновачког цвета, желим исказати дубоку тугу за све жртве холокауста у Хрватској и жртве колаборационистичког усташког режима тоеком Другог светског рата који је донео страшна страдања јеврејској заједници, али и Србима, Ромима и Хрватима и свима онима коју су сматрани непријатељима режима онога времена. Већ сам то учинила и на овом месту страдања, као и у Јад Вашему, Аушвицу и Музеју Холокауста у Вашингтону и сада поновно изражавам најдубље суосећање са страдањем жртава Холокауста пореклом из Хрватске, члановима породица и и потомцима оних којих више нема", рекла је Китаровић.

Нагласила је да су се том режиму супротставили многи Хрвати, погинувши за слободу и људскост, сврставши Хрватску на раву страну историје. 

Next Article