Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Демократе преузеле Представнички дом, Пелоси поново на челу

Заседање новог, 116. састава Конгреса, које је данас почело, означило је и повратак подељене власти у Вашингтону, преноси Глас Америке.

Чланови Конгреса положили су заклетву док је део америчке владе и даље затворен, због изостанка договора о буџету.

Након што су републиканци две године контролисали Белу кућу и оба дома Конгреса, демократе од четвртка контролишу Представнички дом, док Републиканска странка и даље има већину у Сенату.

То је резултат новембарских избора за Конгрес на којима су демократе оствариле велики успех освојивши 235 места од 435 у Представничком дому. Републиканци су добили два нова места у Сенату и сада имају вецину од 53:47.

Чланица Конгреса из Калифорније Ненси Пелоси изабрана је за нову председавајућу Представничког дома, што је трећи најмоћнији положај у Вашингтону. 

То је уједно и њен повратак на позицију коју је држала од 2007. до 2011. Она је једина жена која је икад била на челној позицији Представничког дома и прва је особа у више од 60 година која се вратила на позицију након што је њена партија изгубила и касније поново освојила већину.

"Немамо илузије да ће наш посао бити лак. Нити да ћемо се слагати. Али морамо се обавезати да пођтујемо једни друге и да поштујемо истину", рекла је Ненси Пелоси пошто је изабрана за нову председавајућу.

Она је најавила да ће демократе у Представничком дому већ током дана усвојити предлог буџета коијим би се окончало затварање владе, али је мало вероватно да ће те предлоге усвојити и Сенат у којем су републиканци и даље већина.

Ипак, Пелоси је позвала на јединство.

"Треба да превазиђемо поделе у нашој земљи. Овај дом мора бити место где ће се чути гласови Американаца. Влада мора радити у интересу људи, а не интересу појединаца", рекла је она. 

Нова председавајућа Представничког дома истакла је да су Американци на конгресним изборима у новембру 2018. одабрали "систем контроле и равнотеже и заштиту демократије" и најавила агенду 116. сазива Конгреса.

"Заједно ћемо остварити амерички сан за сваку породицу, напредак за све заједнице, морамо бити пионири будућности. Морамо радити на јавном образовању, добро плаћеним пословима и сигурним пензијама. Радићемо на томе да се смање драстичне разлике у платама. Морамо да окончамо неправду и будемо шампиони средње класе јер је средња класа основица демократије. Радићемо и на заустављању климатских промена", поручила је Пелоси.

Неке демократе изразиле су жељу да се нови лидери појаве у партији и Пелоси се сложила да не служи више од нове четири године као председавајућа, у замену за довољно подршке.

Нови Конгрес ће се одмах суочити са изазовом решавања делимичног затварања владе, које је у току. За сада, мало је назнака да ће се демократски лидеру у Дому и републикански лидери у Сенату сложити о плану трошења новца који би требало да поново отвори једну четвртину владиних операција које су у овом тренутку затворене.

Поред тога, демократе у Дому се припремају да искористе свој нови статус кроз контролу комитета како би започеле истраге о акцијама администрације Доналда Трампа, укључујући и председникове порезе на приходе, његову одлуку да отпусти секретара за правосуђе Џефа Сешнса и нову истрагу о везама између Трампа и руског председника Владимира Путина.

Next Article