Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

САД: Демократе добиле Представнички дом, републиканци Сенат

Републиканци су до сада контролисали Конгрес. У Сенату су имали тесну већину (51 према 49), а знатнију у Представничком дому (236 према 193 демократских, уз шест ванстраначких).Према првим проценама, демократе ће у Представничком дому имати 229 посланика, у односу на 206 републиканских, док је за још десет неизвесно из које ће странке бити изабрани.

Амерички медији наводе да ће у Конгресу жене бити заступљеније више него икада до сада, као и да су у највише законодавно тело први пут ушли и представници староседелаца, Индијанаца, и муслимана.Како наводи АП, рекордан број жена које улазе у власт могао би да има велики утицај на политику у Вашингтону, нарочито унутар Демократске партије.

Оне су заузимале до сада 84 од 435 места у Представничком броју, што је био рекорд, међутим, први резултати ових избора наговештавају да би овог пута могле да оборе постојећи рекорд.

АП оцењује да ће Конгрес постати још више разнолик након избора наводећи да у Представнички дом први пут улазе два староседеоца, Индијанаца, и муслиманка, док је из Масачусетса први пут изабрана црна жена за посланицу Представничког дома.

Такође, Аризона и Тенеси први пут добијају жене за представнике у Сенату, а држава Колорадо је изабрала првог представника ЛГБТ заједнице за гувернера, пишу амерички медији.Американци су у уторак, на половини мандата председника, гласали за свих 435 посланика у Представничком дому, 35 од 100 сенатора и 36 гувернера савезних држава. 

Изборе је обележио велики одзив гласача, али и дуги редови и кварови на гласачким машинама.

Како су пренели амерички медији, изборима на половини мандата се обично не одазове велики број грађана са правом гласа, али овога пута више од 39 милиона Американаца је гласало раније, поштом или лично, чиме је оборен рекорд у 37 савезних држава, а бираче су највише интересовала питања здравствене заштите и имиграције.

Такође, приметно је и да је број бирача који први пут гласају веома велик.Према излазној анкети, коју је АП спровео међу бирачима, председник Доналд Трамп је за већину био један од фактора у одлуци за кога ће гласати. Већина гласача оценила је да се земља креће у погрешном смеру, док две трећине ипак оцењује да је економска ситуација у САД добра.

Трамп реаговао на изборе: Огроман успех,хвала свима

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп реаговао је данас на прве резултате избора за Конгрес на средини председничког мандата, оценивши да је остварен огроман успех.

"Огроман успех вечерас. Хвала свима", поручио је на Твитеру амерички председник.Према првим, прелиминарним резултатима, демократе су на јучерашњим изборима освојили већину у доњем, Представничком дому Конгреса, док су републиканци сачували већину у горњем, Сенату.

Американци су у уторак, на половини мандата председника, гласали за свих 435 посланика у Представничком дому, 35 од 100 сенатора и 36 гувернера савезних држава. 

Next Article