Тренутна локација:Хоме»Политика»Боди

Угљанин објаснио шта је тачно желео да каже...

"Под тим појмом подразумевамо паралелне структуре судства, тужилаштва, полиције, војске и других служби безбедности у Републици Србији које су од 1990. до данас одговорне за злочин геноцида и све друге злочине током територијалних освајања на простору бивше СФРЈ", рекао је Угљанин за ТВ Прва.

Он је навео да су те структуре присутне и данас у систему Републике Србије и представљају реалну опасност и прете бошњацком народу. 

"Наш је циљ да та неман, та фашистичка творевина нестане, путем лустрације, из ове наше, да кажем демократске Републике Србије, и да након тога сви заједно градимо једну европску, нормалну, правну државу Србију, државу свих њених градана која ће бити заснована на владавини права, правној сигурности, једнакости пред законом, а у којој ће Бошњаци бити консултовани, а Санџак једна од аутономних регија", рекао је Угљанин. 

На питање да ли жели да каже да су његове изјаве које су изазвале доста буре у јавности, погрешно пренете, поновио је да је говорио о "патолошким злочиначким структурама, које шкоде свим нормалним граданима у Србији". Објашњава и да је та порука била намењена свим грађнима Србије, а првенствено Бошњацима.

Упитан о скандирању током постизборног митинга, рекао је да му је претходило много ружних ствари које је уцинила Републицка изборна комисија, која се ставила у службу једне своје листе и само су њима дозволили у Новом Пазару, Сјеници и Тутину посебне "супер услове да они могу да постављају своје бираце на бирацким местима, што су људи протумацили као уступак (председника Александра) Вучића његовом другу, или сараднику, или симпатизеру због цега су људи говорили тако" .

"Ја лично Вучића сматрам као српског председника који добро ради свој посао за српски народ, а не брине ни мало о другим народима, а посебно не о Бошњацима", истакао је Угљанин. 

На питање да ли је разговарао с председником Србије након спорних изјава, он каже да није имао прилику, али "да има потребу да му пошаље стенограм, односно писани текст и изјаву од 17 минута, да процита шта је говорио, а како га посматрају грађани због његових двоструких аршина према људима у Санџаку". 

На питање да прокоментарише изјаву Муамера Зукорлића, који је рекао да треба бити опрезан у питању Угљанина и да он не делује сам, лидер Бошњачког националног већа одговара да "свако говори о себи". 

Говорећи о нападима на Расима Љајића, Угљанин је рекао да је Љајић "сигурно један честити министар који добро ради за државу Србију, а ништа за Бошњаке."

Отежано формирање Савета због непромишљених изјава Угљанина

БЕОГРАД: Лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић оценио је данас да је отежано формирање Националног савета Бошњака због непромишљених, екстремистичких изјава носиоца листе "Самопредељење" Сулејмана Угљанина."Да су такве изјаве дате деведесетих година, биле би прегрубе, а камоли 2018. године", рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Како ће се правити коалиција за Савет, како каже, не зависи од њега, јер је на изборима само подржао независну листу "Вакат је", али да он лично никада не би правио коалицију с бившим муфтијом, а сада послаником у Скупштини Србије Муамером Зукорлићем.Он је истакао да Савет мора да се деполитизује.

"Моја препорука би била да направе предлог споразума и кључна ствар је да се тај Савет деполитизује и да се бави надлежностима које има, а политика нека иде у политичке странке. Не да се замењују тезе", рекао је Љајић.Упитан за тесну сарадњу Угљанина с приштинским лидерима, Љајић је рекао да је потреба или намера да се Санџака и Бошњаци албанизују беспредметна и да је то штетно и за Бошњаке и за државу.

"То треба одбацити као идеју. То је посебан идентитет и с Бошњацима немају ништа заједничко осим вере. Осим тога, која је политичка корист од тога? Шта Приштина, шта Косово може да понуди? Наша једина адреса је Београд. Ко је асфалтирао улице, изградио све - па Влада Србије", нагласио је Љајић.

Упитан да ли је могуће да Уљанин буде смењен са власти у Сјеници и Новом Пазару, он је рекао да за то постоје избори и да се на тај начин неко кажњава или награди политички.Угљанин, како је рекао, у Сјеници и Тутину има већину и то је тешко оствариво, али и да је питање шта би рекомпозиција донела - стабилност или дестабилност. 

"Нешто (коалиције) може да се раскине, али шта после тога", реако је Љајић и додао да у Новом Пазару и околини политички противници се разликују, али могу нормално да комуницирају и могу једни са другима, само да нико не може са Муамером Зукорлићем.

Next Article