Тренутна локација:Хоме»Економија»Боди

Безготовинско плаћање у порасту, у оптицају близу 7.000.000 картица

У структури издатих платних картица, доминантне су дебитне са 84,14 одсто, рекла је Катарина Оцокољић из ПКС и навела да је прошле године учињен помак у броју активних картица, које су повећале своје учешће у укупно издатим картицама на 57 одсто, а како подсећа, годинама уназад то учешће било је 50, или испод 50 одсто.

Укупан број издатих платних картица на крају 2016. године је био 6.900.997, што је за 9,4 одсто више него у претходној години, а уколико се у обзир узму и картице са функцијом е-новца, а то су углавном при пејд картице за плаћање на интернету, укупан број издатих картица је 6.965.354, те је остварени раст више од 10 одсто, рекла је Оцокољић. 

У односу на претходну годину, како је даље казала, остварен је и раст броја и вредности трансакција у куповини роба и услуга преко интернета. 

Иако промет остварен платним картицама на интернету у Србији бележи динамичне стопе раста последњих година, број трансакција и промет интернет платним картицама на страним сајтовима већи је око три пута у односу на трансакције и промет остварен на домаћим сајтовима, указала је Оцокољић.

На саветовању је први пут у Србији представљен национални систем платних картица Кине, UnionPay International, који је у 2016. години издао више од шест милијарди кредитних и дебитних картица, што је, како је истакнуто, за 1,5 милијарду више од укупног броја картица издатих од стране Виса и Мастеркард. 

Next Article