Тренутна локација:Хоме»Економија»Боди

Купце стид да траже рачун, а није да пријаве трговце

Готово трећина грађана наводи да не траже рачун зато што им је непријатно да улазе у расправу, између осталог и зато што нису сигурни у то да ли је продавац у обавези да им изда фискални рачун или не. Зато је важна едукација грађана.

По подацима Пореске управе, едукативна кампања и наградна игра „Узми рачун и победи“ мотивисале су грађане да чешће пријављују неиздавање рачуна. Само у фебруару број пријава скочио је чак 26,6 одсто у односу на исти месец прошле године, док је проценат неправилности у издавању рачуна које су уочили порески инспектори пао са 40 одсто на 32.

Увођење једне новине могло би мултипликовати напоре Пореске управе јер би помогло у сналажењу грађана и додатно их охрабрило да буду одговорни чланови друштва.

У Години борбе против сиве економије грађани ће добити велику помоћ у сналажењу с рачунима. На сваком продајном месту ускоро ће бити видно истакнута налепница с информацијом за грађане какав рачун треба да добију приликом куповине – фискални или обичан.

Налепнице јарких боја

Предлог НАЛЕД-а је да постојеће обавештење замени налепница јарких боја с великим словом Ф и пратећим информацијама, за шта је потребно изменити Правилник. Сличну налепницу, с одговарајућом ознаком Р, морале би да истичу и нефискализоване радње које издају обичне рачуне, због чега ће бити потребна допуна Закон о потрошачима.

– Предлог који је НАЛЕД упутио Пореској управи и Министарству финансија наћи ће се у новом Акционом плану за примену Националног програма за сузбијање сиве економије – каже координаторка Стручне групе Владе Србије за сузбијање сиве економије и правна саветница за сарадњу с привредом у НАЛЕД-у Драгана Илић. – Очекујемо да Влада Србије измени неопходне прописе и до краја године уведе налепнице с упадљивом ознаком за врсту рачуна коју су продавци дужни да издају јер грађани сада не знају ко јесте у обавези да им изда фискални рачун, а ко није. То ће значајно унапредити фискалну дисциплину и смањити простор за забуну или проневеру.

Пратећи правилник Закона о фискалним касама прописује истицање обавештења о обавези издавања фискалног исечка, међутим, то обавештење је недовољно упадљиво и често се утопи у остале папире истакнуте на вратима или зиду те га је тешко уочити. За грађане је додатно збуњујућа чињеница да таква обавеза истицања обавештења не постоји за нефискализоване делатности и паушалце па не знају да ли трговац није окачио обавештење зато што нема обавезу издавања фискалних рачуна или напросто због тога што избегава своју обавезу.

Д. Вујошевић

Next Article