Тренутна локација:Хоме»Свет»Боди

Бугарски функционери продавали пасоше лажним Бугарима

У шему су били укључени запослени у Државној агеницији за Бугаре у иностранству, које се сумњиче да су узимале мито за издавање потврде о бугарском пореклу.

Реч је о документу на основу којег се може добити бугарско држављанство, а самим тим и бугарска лична документа.

Локални медији наводе да су ухапшени шеф агенције Петар Харалампиев, заједно са више од 20 његових сарадника и наводних посредника између агенције и оних који траже бугарске пасоше.

Шема је укључивала лажне апликанте из Украјине, Молдавије и Македоније, где постоји бугарска мањина.

Након што се Бугарска придружила Европској унији 2007. године, у овим земљама нагло је повећан број апликација за бугарски пасош од стране оних који су могли доказати да имају бар једног бугарског претка.

Тужиоци кажу да су подносиоци захтева плаћали и до 5.000 евра како би добили лажне сертификате о бугарском пореклу. Хиљаде људи је користило ову шема, а извештаји за штампу тврде да је агенција издавала око 30 лажних потврда недељно.

Шеф агенције који је ухапшен Харалампиев сматра се блиским сарадником националистичке странке ВМРО, која је мањи партнер у влади конзервативног премијера Бојка Борисова.

Из ове странке демантовали су медијске извештаје да је Харалампиев члан њихове странке, рекавши: „Потпуно подржавамо рад тужилаштва и инсистирамо да сви за који се докаже да су криви требају добити најтежу казну и складу са бугарским правом“.

Странци који добијају бугарска документа ретко се насељавају у Бугарској. Уместо тога, велика већина њих користи бугарске пасоше да би могла радити и живети у богатим земљама Европске уније.

У Белгији и Француској, преводиоци за бугарски језик који су запослени у полицији, рекли су за Еуроацтив да кад год њихове услуге затраже у кривичним истрагама, често се испоставља да осумњичени са бугарским документима не говоре бугарски језик.

Next Article